Пръст от гроба на хан Аспарух вече и в РИМ-Пазарджик

prast ot groba na han Asparuh 1През май 1930 г., на територията на завод Запорожкокс в гр. Запорожие – Украйна, археологът Владимир Автономович Гринченко открива гроба на създателя на българската държава. Няколко десетилетия по-късно родолюбивите таврийски българи Иван Ангелов- председател на движението за запазване историческата памет на българите и Анатолий Велчев – член на движението тръгват на велопоход из
България, а със себе си носят важна част от историята на народа ни – пръст от гроба на хан Аспарух.
На 15 август тази година, на специална церемония в град Стрелча, пръст от гроба на великия владетел бе вградена в постамента на паметника му. Ден по-късно родолюбивите българи Иван и Анатолий предоставиха част от тази светиня и на Регионален исторически музей – Пазарджик. Почвата ще бъде съхранявана в специална стъкленица и поставена в зала „Археология“.

Директорът на РИМ-Пазарджик изказа искрените си благодарности на двамата патриоти, преминали хиляди километри на своите велосипеди, за да донесат късче от историята на Родината, със специално послание върху българския флаг, което гласи: „Благодаря Ви, че опазвате жив българския дух!“.

1093total visits,1visits today

Вашият коментар