Етнографска експозиция

Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик е подредена в най-голямата жилищна сграда в Пазарджик от епохата на Възраждането, построена през 1850 г. в стила на пловдивската възрожденска барокова къща.
Обявена е за национален архитектурно-художествен паметник на културата.
Етнографската експозиция представя богатството и разнообразието на традиционната народна култура на населението от Пазарджишко, просъществува активно с някои свои елементи до средата на ХХ век.
Пазарджишкият регион се отличава с голямо разнообразие в етнографско и във фолклорно отношение, защото се простира върху част от планината Родопи, върху част от Тракийската равнина и върху част от планината Средна гора.
В експозицията са представени и съхранени ценни свидетелства за бита, поминъка и духовната култура на областта. Показани са жилищна и обществена архитектура; домашни и професионални занаяти. Достойно място е отредено и на темите „Облекло и тъкани”; „Народно изкуство”, „Обреди и празници”.
Оформени са значителни колекции: предмети от градския бит; облекла; занаятчийски инструменти и произведения; уреди за обработка на вълна, памук, лен и коноп; архитектурни детайли; народни музикални инструменти; обредни вещи; предмети на приложното народно изкуство.

гр. Пазарджик

ул. Отец Паисий №8

тел. 034/44 57 19

Работно време

всеки делничен ден
от 09:00 до 17:00 часа

събота
от 10:00 до 17:00 часа

e-mail: museumpz@abv.bg

Invalid Displayed Gallery

6994total visits,4visits today