Къща музей „Константин Величков“

Къща музей „Константин Величков“, гр. Пазарджик, ул. „Теодор Траянов“ № 6, обект на Регионален исторически музей – Пазарджик, ще бъде затворена за посещение в периода 20.08. – 31.12.2019 г. поради извършване на ремонтни дейности, свързани с реализиране на проект „Консервация, реставрация и реконструкция на компрометирани дървени носещи елементи на къща музей „Константин Величков“, ограда и обслужваща сграда”, финансиран от Министерство на културата.

Къща музей „Константин Величков“ е роден дом на най-видната личност, която Пазарджик дава на българското Възраждане – Константин Величков (1855-1907).
Сградата е построена през 1850 г. и е обявена за архитектурно-художествен и исторически паметник на културата от национално значение.
В дома са възстановени интериори с традиционната възрожденска уредба. Могат да се видят рождената стая на Величков, работната му стая с изписани стени и алафранга. Запазена е и стаята, в която най-голямата сестра на Величков – Теофана ушива знамето на пазарджишките въстаници през 1876 г. Като семейна реликва е съхранена икона Ерусалимия от 1856 г.
Оригиналните материали и богатата фотодокументална експозиция разкриват народополезната работа на Величков като забележителен общественик, просветител, активен участник в национално-освободителните борби, политик и държавник в следосвобожденска България, писател, преводач и художник. Показана е единствената запазена вещ на писателя – орден „Св. Александър“ V степен за изключителните заслуги на Константин Величков към българската история и култура. Експозицията представя и документи на комитета „Константин Величков“, създаден с цел издигане паметник в родния град и издаване литературното наследство на бележития ни съгражданин.

гр. Пазарджик

ул. Теодор Траянов №6

тел. 034/44 57 59

Работно време

всеки делничен ден
от 09:00 до 17:00 часа

Invalid Displayed Gallery

739total visits,3visits today