Изложба „За свободата на Отечеството”

На 14 януари – Денят на освобождението на Пазарджик, от 17.30 ч. , в централната сграда на музея бе открита изложба „За свободата на Отечеството”, която поставя началото на музейните изяви през 2013 г. Тя е посветена на 135–годишнината от освобождението на Пазарджик от османско владичество и предлага на посетителя нетрадиционен поглед към едно от най-значимите събития в националната ни история: Руско–турската освободителна война (1877-1878 г.) За първи път, от фондовете на музея, пред посетители, се представят цветни литографии и печатни репродукции, издадени в Москва в хода на самата война или непосредствено след нейния край. Репродукциите илюстрират момент от пребиваването на император Александър ІІ отвъд р. Дунав.
За първи път пред публика се представят в оригинал и първите документи на освободения град Пазарджик – протоколи от първите избори за градска управа (21–22 януари 1878 г.), ръкопис на молба от жителите на Пазарджик, отправена до княз Николай Николаевич, да им бъде изпратен управител на града (14 януари 1878 г.), ръкопис на словото на първия кмет на Пазарджик – Иван Чунчев, по повод подписването на Санстефанския мирен договор и др.
Атмосферата на първите свободни дни в Пазарджик, съхранена в паметта на пазарджичани, е представена с ръкописи на учителя Михаил Кръстев и на Димитър Горчев.
Акцент в изложбата е дърворезбеното пано „Опълченците на Шипка”, дар на музея от автора Апостол Сотиров (1980г.).
За периода на Руско-турската война от 1877/1878 г. почти няма фотографии. Затова всички останали илюстрации – литографии, печатни репродукции, гравюри, предизвикват значителен интерес. От тази гледна точка съхранените във фонда на музея цветни литографии, отпечатани в Москва през 1878 – 1880 г., представляват изключително ценни експонати. Литографиите се представят за първи път пред публика в изложбата „За свободата на Отечеството”, експонирана в централната сграда на музея.

852total visits,1visits today

Вашият коментар