Изложба „Ний сме достойни лаври да берем“

На 3 октомври 2012 г. от 17,00 ч. в къща музей „Константин Величков” бе открита изложбата „НИЙ СМЕ ДОСТОЙНИ ЛАВРИ ДА БЕРЕМ”. Тя е посветена на 100-годишнината от Балканската война и е уредена с материали от фондовете на Национален литературен музей София. Експозицията показва участието на български писатели, журналисти, художници, актьори и представители на техническата мисъл във войните между 1912 и 1918 г. С творчеството и жертвоготовността си българските интелектуалци изразяват духовния екстаз на нашия народ от величавите събития през 1912 г., изказват потреса от националната катастрофа след Междусъюзническата война и описват умората, разочарованието и ужаса от националния погром през Първата световна война. Освен с оръжие, хората на перото и четката участват във войните чрез своите художествени произведения, пресъздавайки в тях своебразната хроника на събитията.
Творците се различни – по произход, и като характери, като творчески натюрел, и като светоусещане. Обединява ги едно – болката за хората и за погубените национални идеали.
Сред авторите, представени в експозицията, са нежният лирик Теодор Траянов, участник в две войни и единственият поет, получил Златен кръст за храброст, поручик Димчо Дебелянов, загинал в сражение край Горно Караджово през 1916 г., поетът и публицистът Гео Милев, тежко ранен при сраженията край Дойран. Художниците Владимир Димитров-Майстора, Димитър Гюдженов, Борис Денев, Константин Щъркелов увековечат в изкуството си батални сцени и моменти от ежедневието на войниците. Имената на храбри военни летци като Христо Топракчиев, Симеон Петров и Асен Йорданов са записани със златни букви в историята на бойната ни слава. Кореспондентите, отразяващи бойните действия, са сред най – известните български писатели – Йордан Йовков, Елин Пелин, Добри Немиров. В паметната експозиция е отделено място и за жените – смели участнички в санитарните части.
На фона на тези духовно извисени хора, в ретроспективната експозиция е показана ролята на българския монарх от онова време – цар Фердинанд, както и участието на българските политици във войните, допринесли за националния крах и всеобщата разруха на България.
Автор на изявата е Румяна Пенчева – уредник в Национален литературен музей София.
Изложбата ще бъде отворена за посещение до 26 октомври 2012 г.

2954total visits,2visits today

Вашият коментар