Проектът “History Rocks” на шведската група Sabaton

Над 100 музея ще участват в световната премиера на филма „Войната, която сложи край на всички войни“.
Обратното броене започва. Остава по-малко от две седмици до старта на музейната инициатива на Sabaton „History Rocks“, а проектът на групата достигна много важен етап.
Над 100 музея от различни държави вече са потвърдили участието си в световната премиера на „Войната, която сложи край на всички войни – филмът“ през ноември и списъкът продължава да расте. Вижте пълния списък на участващите музеи: https://movie.sabaton.net/.
Представена на 12 юни тази година, „History Rocks“ е резултат от желанието на групата да помогне на музеите по света. Мисията на тази благотворителна инициатива е да повиши посещаемостта на музеите по света и да насърчи нова аудитория от метъли и любители на историята да допринасят за своите местни музеи.
Друга основна цел на този проект, която заслужава да бъде отбелязана, е, че той цели да постави Първата световна война и нейното значение за човечеството в центъра на вниманието.
Мениджърът на групата и басист, Пяр Сундстрьом, коментира: „Достигането на повече от 100 музея е важен етап. Искахме да създадем нещо, което да накара нашите фенове да посещават и да помагат на местните музеи и съм изключително щастлив да видя, че това се получава. Благодарни сме на всеки, който ни предложи музей, като използва формуляра „Предложете музей“ на уебсайта на филма. Формулярът вече е затворен след хиляди предложения, но музеите все още са призовани да се свържат с нас, ако желаят да участват. За нас е много важно да видим колко много участници са били ентусиазирани – както фенове, така и музеи.“
Световната премиера на „Войната, която сложи край на всички войни – филмът“ ще се състои между 4 и 19 ноември 2023 г., в двете седмици около 105-ата годишнина от Деня на примирието. Музеите в цял свят се подготвят да представят филма по свой собствен начин – някои са избрали единични прожекции, други ще бъдат домакини на няколко такива, а трети ще съчетаят прожекциите си с изложби и събития, свързани с Първата световна война. Хубавото на този проект е, че участващите в него имат творческата свобода да оформят събитието си по начин, който смятат за подходящ, а всички приходи от продажбата на билети се връщат директно в музея, който е домакин на прожекцията.
Тъй като проектът “History Rocks” напредва с над 100 музея, той е доказателство за дълбокото въздействие на обединението на музиката и историята, което вдъхновява и образова публиката по целия свят.
Регионален исторически музей – Пазарджик ще излъчва филма на 4, 7, 9 и 11 ноември 2023 г., както следва:
– На 4 ноември 2023 г. (събота) от 15,00 ч. – премиера. Преди прожекцията на филма – изпълнение на Valley of death (Долината на смъртта) от групата Voice and Fingers – acoustic.
– На 7 ноември 2023 г. (вторник) – прожекция от 18,00 ч.
– На 9 ноември 2023 г. (четвъртък) – прожекция от 18,00 ч.
– На 11 ноември 2023 г. (събота) – прожекция от 15,00 ч.

Съпътстващо събитие към филма ще бъде изложба, посветена на участието на населението от Пазарджишкия регион в Първата световна война – в състава на 27-и пехотен Чепински полк, който в състава на Втора пехотна тракийска дивизия участва в отбраната на Дойран през лятото на 1916 г., в сраженията на Битолското поле и при завоя на река Черна.
Ще бъдат представени снимки, военни униформи и оръжие – на въоръжение в българската армия и трофейно оръжие, също така лични вещи но войниците и военно снаряжение.

Залата, в която ще се прожектира филма, е с ограничен капацитет до 40 места. Посетители ще бъдат допускани до запълване на местата. Билети за филма се закупуват само на място, не се резервират предварително – цена 6 лв.
За допълнителни въпроси и разяснения, моля, свържете се с нас чрез имейла на институцията: museumpz@abv.bg.

Хроника на бойните действия през Първата световна война (1914-1918) може да прочетете като последвате следния линк: https://museum-pz.com/…/hronika-na-parvata-svetovna-voina…/

Може да изтеглите брошура за проекта “History Rocks” от следния линк: HISTORY ROCKS Brochure_English

 

844total visits,1visits today