Изложба „Сто и десет години от началото на Балканските войни (1912–1913)…

На 5 октомври 2022 г. от 17,00 ч. в централната сграда на Регионален исторически музей – Пазарджик, пл. „Константин Величков“ № 15, бе ше открита изложба, посветена на 110 години от началото на Балканските войни.
В изложбата бяха експонирани оригинални снимки и документи, знамена, ордени, медали и оръжие, съхранявани във фонда на музея. Интерес представляват уникални експонати, като: знаме на дружина от Македоно-одринското опълчение, копие на бойното знаме на 27-и пехотен Чепински полк, пушки, карабини и саби на български войници и офицери, трофейно турско оръжие, грамоти и свидетелства за награждаване с бойни отличия, ръкописни бележки на полковия лекар от Пазарджик – д-р Матакиев, както и оригинали на снимките, направени по време на войната от пазарджишкия фотограф Тачев.
Двадесет информационно-илюстративни табла предоставиха данни за бойния път на полка и представят някои от известните граждани на Пазарджик, участници във войните, като д-р Илия Матакиев, проф. Иван Батаклиев, ген. Гурко Мархолев, поручик Иван Мумджиев.
Изложбата беше експонирана до 4 декември 2022 г.

201total visits,2visits today