Съкровището от Равногор

На Празника на град Пазарджик, 21 май 2022 г., Регионален исторически музей – Пазарджик отново ще представи Съкровището от Равногор.
Само на 21 май (събота) от 10.00 ч. до 17.00 ч. пазарджишката публика и гостите на града могат да видят тракийското съкровище от с. Равногор, което е открито през месец август 1987 г. от археолога Георги Китов при проучване на могилен некропол в местността Чемериката.
В могила ІІ (височина 1,2 м и диаметър 18–20 м), под значително по размери огнище от огромна клада, са открити две вкопани в скалната основа ями с по една гарнитура за конска амуниция от сребърни апликации с позлата и с високохудожествена украса – човешки и животински изображения, растителна и геометрична орнаментация.
Първата гарнитура за конска амуниция е почти изцяло унищожена, а втората е сравнително добре запазена и се състои от 8 апликации от сребро с частична позлата, стотина сребърни мъниста от огънати във формата на буквата „В“ ламаринки и една желязна юзда. Седем от апликациите са с кръгла форма и една продълговата – начелник, който по форма и украса е уникален. Върху всяка една от кръглите апликации са моделирани във висок релеф бюстове на божества. Изображенията върху тях се отличават със своя реализъм и одухотвореност и имат висока художествена стойност. Шест от апликациите се групират по двойки, които са изпълнявали функцията на набузници от двете страни на конската грива. Първата двойка е с бюстове на богинята Атина с шлем с гребен, с щит и копие. Втората двойка е с бюстове на богинята Нике с диадема в косите, зад чиито рамене се издигат двуделни крила. Третата двойка са бюстове на богинята Артемида с презгръден ремък и подаваща се дръжка на меч зад гърба. Седмата апликация е два пъти по-голяма от останалите и е украсявала гърдите на коня. Изобразеното божество е загърнато в животинска кожа с копита, с бръшлянови клонки на гърдите и венец на главата, вероятно е синкретичен образ – съчетава атрибути на Аполон, Нике, Дионис и показва тракийската традиция. Съкровището се датира ІІ- І в. пр.Хр.
Съкровището е участвало в изложби в Швейцария, Белгия, Германия, Франция, Испания, САЩ, Япония и Норвегия.

Съкровището ще бъде експонирано в централната сграда на музея – гр. Пазарджик, пл. „Константин Величков“ 15.

495total visits,1visits today