Съкровището от Лесичово

От 15 май до 10 юни 2015 г. в зала „Археология” на Регионален исторически музей – Пазарджик беше експонирано съкровището от Лесичово като част от програмата на културния фестивал „Арт идея-Арт алея”.
Съкровището се състои от 13 накита, тасче, сребърен слитък и 5 сребърни мъниста. Предметите от находката са изработени от висока проба сребро, някои от елементите са с позлата.
Отличава се с изключително разнообразие на видове, техники, форми, материали и орнаментика, като включва почти всички украшения, разпространени в българските земи през османския период.
Класификацията и типологията е мотивирана от формата и различното предназначение на накита – накити за глава (невестински венец, висулка); накити за гърди (гердани); накити за ръце (пръстени, гривни); колан.
Украшенията са синтез на елементи на ислямското изкуство, готиката, Ренесанса, характерни за златарското изкуство през ХVІ-ХVІІ век. Най-силно е влиянието на късната готика през ХVІІ век, проникнало от Западна Европа чрез някои форми и декоративни похвати. Обогатено с ориенталски и западни мотиви, с високи художествени качества, съкровището е едно забележително произведение на изкуството, запазено до наше време.
Накитите в тази находка се явяват важен белег както на социалната и йерархическата структура, така и на пола и възрастта, на културната и религиозната принадлежност на човека.
Художествените, стиловите и технически характеристики на разглежданите луксозни предмети издават почерка на златарския център в Чипровци и се датират ХVІІ-ХVІІІ век.

693total visits,1visits today

Вашият коментар