Ново издание на РИМ – Пазарджик

Регионален исторически музей – Пазарджик издаде поредната си книга – „Традиции и иновации в зимните и предпролетни маскарадни игри“, с автор Мария Йорданова.
Изследването на Мария Йорданова представя тема, която представлява интересен и сполучлив опит да ни запознае с провеждането на маскарадните игри в деветнадесет селища на област Пазарджик. Разнообразният снимков материал безспорно също обогатява изследването, като нагледно показва традицията.
От страниците на книгата ще научите за участниците в маскарада, за техните костюми, атрибути, маски и за начина на изработването им. Любопитни са действията на маскираните персонажи, богатата символика на тези действия, иновациите при пресъздаването на игрите, стремежът към атрактивност.
Вземането на прошка, обредната трапеза, паленето на сирнишки огньове и танцът са само част от богатата картина на маскарадните игри в разгледаните от автора селища.
Надяваме се, че изданието ще бъде интересно и полезно за историци, етнолози, фолклористи, както и за всички млади и по-възрастни читатели, оформящи широката и любознателна наша аудитория.
Надяваме се също, че това изследване ще допринесе за запазването и развитието на традицията, свързана с маскарадната обредност.

 

729total visits,1visits today