ДЖАЗ в Регионален исторически музей – Пазарджик

На 07.06.2017 г. от 19.30 часа в Лапидариума на Регионален исторически музей – Пазарджик ще се проведе един от 12-те концерта „ДЖАЗ В МУЗЕЯ“. Проектът „ДЖАЗ В МУЗЕЯ“ на Сдружение „Кауза Култура“ се състои от цикъл от 12 концерта, изпълнени от водещи български джаз музиканти в 12 музея в страната. Всеки концерт съдържа както световно известни произведения, така също и авторска музика от съвременни български композитори на джаз. С почит към нашия град концертът се казва „Шум и Марица“, а композициите са на Васил Пармаков. Музикантите, които ще бъдат с нас, са:
Мирослав Иванов, Васил Спасов, Веселин Веселинов – Еко, Стоян Янкулов – Стунджи.

Мирослав Иванов – един от най-търсените и уважавани български китаристи. Като китарист може да го срещнем в редица проекти – джаз формацията „Инфинити”, групите Saint Electrics и „Аморик” и „Мирослав Иванов Квартет”. Работил е като студиен и концертен музикант за Камелия Тодорова, Васил Найденов и др. Името на Мирослав Иванов свързваме и със „Сафо” – „Българската група на 2004 година”, според класацията на БГ радио. Той е основател на състава, с който създаде прекрасни песни и е бил на една сцена с рок легендите от „Smokie” в Ловеч през 2006 г.

Васил Спасов е със солидна репутация на музикант, диригент и композитор. Той е постоянен гост на джаз-фестивалите в София, Русе, Варна, Благоевград, Велико Търново, Пловдивски джаз вечери, Фортисимо Фест, Аполония, Джаз фест Перелик, Джаз на колела и редица други. Участва активно и в клубния живот на страната. Пише аранжименти за Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев, за струнния оркестър AGBU – София под ръководството на Бедрос Папазян, за Фестивалния оркестър със солист Веселин Пантелеев – Ешкенази и под диригентската палка на Максим Ешкенази, и др. Пише музика и аранжименти за редица телевизионни предавания. Емблематична е работата му с певеца Васил Петров в поредица от коледни симфонични концерти. Участва като пианист и аранжор в проекти на Камелия Тодорова, Белослава, Мария Илиева, Бен Крос и др.

Веселин Веселинов – Еко е български музикант, бас китарист, контрабасист и композитор. Започва кариерата си през 80-те години на XX век, като преминава през различни формации в разнообразни стилове. Той е един от най-търсените сесийни басисти в България. От 1990 до 2002 е част от Подуене блус бенд. През 1996, заедно със Стоян Янкулов и Васил Пармаков, създава фюжън формацията Зона Ц, а през 1998 – Инфинити. От 2011 е част от Tube Hedzzz. През 2004 за фестивала „Аполония“ става част от „Живко Петров трио“ (JP3). През 2003, на ежегодната церемония за наградите на БГ Радио, е избран за „Басист на годината“.

Стоян Янкулов – Стунджи е български музикант-перкусионист. Свири на пиано, тарамбука, тъпан, дръмбой и барабани. Стоян Янкулов осъществява записи на джаз, поп и етно музика. Това съществено е повлияло на уникалния му стил на свирене. Той успява да възпроизведе оркестрово звучене на ударните инструменти. Янкулов разчупва и разширява традиционния начин на свирене на барабани, тъпан, перкусия, като прилага нови техники и нестандартни музикални идеи. Съчетавайки автентичния фолклор с нови изразни средства при ударните инструменти, Стоян Янкулов разкрива неограниченото разнообразие и емоционалната наситеност на уникалната българска култура.

604total visits,1visits today