Изложба „В рояка спомени свещени…“

На 13 септември 2023 г. от 17,00 ч. в къща музей „Константин Величков“, гр. Пазарджик, ул. „Теодор Траянов“ № 6, ще бъде открита гостуваща изложба „В рояка спомени свещени“ на къща музей „Иван Вазов“ – Сопот. Изложбата е създадена през 2020 година във връзка с годишнина от рождението на Иван Вазов и от тогава до сега е представяна в различни музеи в страната. Къща музей „Константин Величков“ е шестият домакин на изложбата.
Изложбата включва 18 табла, всяко от които е свързано с родния град на поета. Пренася ни в „рояка спомени свещени“ на Иван Вазов, научвайки за произхода на името на града, за фамилия Вазови – Минчо, Съба и тяхната многолюдна челяд. Ще разберете колко мили на сърцето му са детските и юношеските години в Сопот. Защото от бащиното огнище идва вдъхновението му да пише и тук прави първите си опити като поет.
Изложбата разказва и историята на родната къща на Вазовци , възстановяването ѝ и превръщането ѝ в музей с експозиции, които са обновявани през годините, за да може всеки, който обича Вазов и творчеството му, да се поклони на това свято място.
Изложбата може да бъде посетена до 13 ноември 2023 г., всеки делничен ден от 9.00 до 17.00 ч.

 

755total visits,2visits today