Изложба „Учениците имат должност”

gabrovo_siteОт 16 март до 30 април 2015 г. в къща музей „Константин Величков” за пореден път гостува Национален музей на образованието – Габрово с изложба „Учениците имат должност”.
Експозицията е посветена на дисциплината и поведението на учениците, за отношенията помежду им, въпроси, които заемат важно място в българското училище. Проследено е създаването и историята на училищните правилници. Неофит Рилски, първият учител в Габровското новобългарско училище, съставя през 1837 г. първия оригинален Училищен дисциплинарен правилник. Чрез него се набляга на необходимостта от съзнателна дисциплина, единодействие между учители и ученици. Този правилник добива национално значение като единна регламентация на реда в българското възрожденско училище. Правилата за поведение на учениците са поместени най-напред във взаимоучителните таблици под надслов „Учениците имат должност”.
В изложбата са представени награди за добрите ученици и наказания за ленивите и непослушните. Проследява се развитието на управлението и уредбата на училищата – съставяне на учебни програми, възпитателни мерки, определяне задълженията на родителите и децата. Акцентирано е върху управлението и регламентирането на учебното дело след Освобождението, правилници и наредби за провеждане на учебните занятия, за поведението на учениците, въвеждането на униформено облекло.

899total visits,1visits today

Вашият коментар