Гостуваща изложба „Паисий Хилендарски, неговите предвестници и последователи“

Изложбата е посветена на 250-годишнината от написването на „История славянобългарска” и 290-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски.
Експозицията представя летописните традиции на българите от ранното Средновековие до епохата на Паисий, както и източниците, които Хилендарският монах ползва за написването на историята си. Отразени са дискусиите относно биографията на отец Паисий, както и отзвукът, който неговата „История славянобългарска” предизвиква сред българите през десетилетията след 1762 г. Отделни табла са посветени на неговите следовници–будители, както и на образа му в изкуството. Руският превод на книгата на Мавро Орбини „Царството на славяните” (Il regno de gli slavi) от 1601 г. е сред най-важните извори на Паисий.
Днес, два века и половина след написването на „История славянобългарска” ние повече от всякога се нуждаем от духовни ориентири и основания за национално самочувствие. Личността и делото на Паисий въплъщават началния импулс на българското народностно, културно и политическо самоосъзнаване и Възражданане.
Автор на изложбата е Александър Мошев – уредник в Национален литературен музей.

1067total visits,1visits today

Вашият коментар