Изложба „Ела се вие, превива“ гостува в ИМ Панагюрище

rodopska svatbaНа 30 май (сряда) 2012 г. от 17,30 часа в Исторически музей – Панагюрище предстои откриване на гостуващата изложбата „Ела се вие, превива” (Родопска сватба) от Регионален исторически музей – Пазарджик.
Изложбата е посветена на най-важното събитие в човешкия жизнен цикъл – създаването на семейство и бъдещо потомство. Тя е подредена с оригинални вещи от фонда на Регионален исторически музей – Пазарджик, които впечатляват с богатството, разнообразието и красотата си. Експозицията ни връща в света на отминалото време на населението в част от Западните Родопи, които обхващат районите около градовете Велинград, Ракитово, Костандово, Пещера, Брацигово, Сърница и Батак.
Богатата сватбена обредност на родопското население, което е с християнско и мюсюлманско вероизповедание, следва структурата на общобългарската сватба.
Интересни моменти в изложбата са непоказаните досега обичаи, практикувани от мюсюлманското население: „писване на никях”; „къносване” на булката; „тельосване на гелината”.
Уникалността на представената сватба, отразена в изложбата, се съдържа в нейните конкретни прояви, изразени в специфични обреди и обичаи, някои от които са съхранени до наши дни, в хубостта и многообразието на тъканите и плетивата, в които се оглежда красотата на Родопа планина.
Изложбата ще бъде отворена за посещение до 27. 06. 2012 г. в Исторически музей – Панагюрище.

489total visits,1visits today

Вашият коментар