Експедиции 2010

През месец юли започнаха разкопки на могили в местността Емерлий в землището на с. Черногорово, община Пазраджик. Ръководител на експедицията е н. с. д-р Даниела Агре от НАИМ при БАН, разкопките се провеждат съвместно с РИМ – Пазарджик.
През 2005 г. експедиция „Кози грамади” откри владетелска резиденция на одрисите в Средна гора. През 2010, г. месец юли, експедицията беше подновена под ръководството на д-р Иван Христов от НИМ – София, като тази година участие в нея взе и археолог от РИМ – Пазарджик.

През 2010 г. за втора поредна година се проведоха археологически разкопки на крепостта в местността „Койчово кале” до Панагюрище. Паметникът се намира на около 7 км северозападно от града, на територията на медодобивен комбинат Асарел-Медет. Крепостта е разположена на билото на малко възвишение, с надморска височина 930 м. Експедицията бе под ръководството на н.с. I ст. д-р Валери Григоров от НАИМ-БАН. Разкритите части от крепостните стени и други архитектурни съоръжения ще бъдат предложени за изготвянето на план за трайна консервация и експониране.

 

1947total visits,1visits today

Вашият коментар