Албум „Васил Левски и пазарджишките комитетски дейци“ – част 2

УВАЖАЕМИ ПРИЯТЕЛИ,
През настоящата година се навършват 180 години от рождението на Апостола на българската свобода Васил Иванов Кунчев – Левски. В огромната си организаторска дейност из Българско Левски отрежда достойно място на Пазарджик. Неопровержими исторически източници свидетелстват за честите му контакти с местни родолюбци, превърнали се в негови идейни съмишленици и предани комитетски дейци.
Регионален исторически музей – Пазарджик стартира проявите си в памет на Апостола с електронен албум „Васил Левски и пазарджишките комитетски дейци“. В три поредни издания на албума, публикувани на сайта и фейсбук страницата на музея, ще ви представим документи и фотографии, съхранявани в богатите музейни фондове, ще разкажем за дейността на Апостола в нашия край, за членовете на пазарджишкия революционен комитет. Сред пазарджишките дейци, чиито фотографии ще видите в албума, може да се окажат ваши родственици, чиято биография и лична история все още не е разказана. Ще ви бъдем благодарни ако споделите с нас запазените в семейните ви албуми стари снимки, пощенски картички, документи, покани и афиши от паметни чествания, плакати, щампи, книги, посветени на Апостола или свързани с пазарджишките дейци. В края на годината най-значимите и интересни постъпления ще публикуваме на сайта на музея.
Нека заедно да възкресим спомена за съзаклятниците от Пазарджик и региона, за героичното ни минало, за достойните ни предци!
Можете да се свържете с нас на телефони:
0885 552 556 или 034/ 44 31 13 – Борис Хаджийски, директор
034/ 44 31 08 вътрешен 105 – Пенка Николова, главен уредник
034/44 31 08 вътрешен 106 – Гергана Михайлова, уредник
ОЧАКВАМЕ ВИ!

ВАСИЛ ЛЕВСКИ
И ПАЗАРДЖИШКИТЕ КОМИТЕТСКИ ДЕЙЦИ
(част втора)

През лятото на 1872 г., поради разрастването на Вътрешната революционна организация, с перспектива тайните комитети да обхванат „четирите краища на Българско”, Левски обособява няколко Окръжия. В началото на септември 1872 г. той учредява Окръжен център в с. Голям Извор, Тетевенско. През м. октомври Пазарджик е определен за втори Окръжен център в революционна организация. Сигурната подкрепа на верни и предани на делото местни съмишленици са най-вероятните мотиви на Левски да отсяда често в Пазарджик и да го определи за важен стратегически център в Южна България. В писмо до комитета той пише:„…Вие сте вече Окружний център, имате и длъжност често да разпращате насърчителни писма по сичките страни, които спадат под вашето окружие, още и на другите окружни центри, като се подканяте в работата да върви скоро и умно…”.
В края на м. ноември 1872 г. Васил Левски се установява в Пазарджик, престоява няколко дни, среща се с местните комитетски дейци. Докато е в града той следи процеса в София срещу участниците в обира на пощата в Арабаконашкия проход, пише писмо до Димитър Трайкович, с което иска подробни сведения за протичането на процеса. В началото на м. декември 1872 г. той напуска града, придружен от Никола Ръжанков – един от най-верните му съратници. За да осигурят необходимите им средства за пътуването, комитетските дейци в Пазарджик събират шест турски лири, подготвят фалшив паспорт на Апостола с името на Петър Г. Пенов, с когото е имал физическа прилика. Ръжанков придружава Левски до Троянския манастир, където се разделят и той се завръща в Пазарджик.
Левски продължава пътя си към Ловеч. Призори на 27 декември 1872 г. е заловен от турските власти в Къкринското ханче. На 6/18 февруари 1873 г. Апостолът е обесен в покрайнините на София.

1116total visits,2visits today