Величкови дни 2014

Традиционните Величкови дни’ 2014 ще се проведат под патронажа на Община Пазарджик на 28 и 29 април. Проявите включват:

28 април 2014 (понеделник)

16,45 – Поднасяне на цветя пред паметника на Константин Величков
17,00 – Начало на Величкови дни 2014 в къща музей „ Константин Величков”
– Откриване на изложба за историята на издателство „Мозайка от знаменити съвременни романи”.

Изложбата, посветена на дейността на първото в България издателство за преводна литература след Освобождението „Мозайка от знаменити съвременни романи“ представя 12 пана и материали за творческите принципи, мотивацията и организацията на работа на неговите основатели – семейство Юрукови – български интелектуалци и общественици, директни родственици на Константин Величков, които превръщат една просветителска инициатива в успешно търговско предприятие, просъществувало близо 40 години (от 1909 до 1947). В продължение на 38 години издателството предлага на българската публика по десет книги и една премия годишно – шедьоври на световната литература, като налага високи литературни и нравствени критерии при подбора на произведенията и създава първата в България концепция за теория на превода. Специално място в изложбата заема неговата създателка – София Юрукова – която подбира и превежда сама произведенията от колекцията на издателството през първите 10 години от неговото съществуване. Представени са оригинални предмети, писма, колективът от преводачи, сътрудничили на издателството – представители на интелектуалния елит на България от първата половина на 20 век като Елисавета Консулова-Вазова, Димитър Подвързачов, Гео Милев, самите Юрукови (София, Георги, Васил, Мара) и много други, както и пълният каталог от произведения, издадени от библиотека „Мозайка“ през годините.
Изложбата е подготвена със съдействието на експерти от Националния литературен музей, семейство Дамови – наследници на издателството – със семейни материали и материали от Централния държавен архив и от Националния литературен музей. Техническата изработка е на FDC publishing agency.
На изложбата ще бъде представена книга за издателство „Мозайка от знаменити съвременни романи“ и нови издания на две от първите книги, преведени от издателството.

17,30 – Представяне на спектакъла „Приземяване” на Театрално студио към ЕГ „Бертолт Брехт” – Пазарджик. Той е посветен на 180-годишнината от рождението на Любен Каравелов и е по текстове от неговата прочута повест «Българи от старо време»

29 април 2014 (вторник)

17,00 – Ученици от Гимназия „Ив. С.Аксаков”, клуб „Млад журналист” ще представят поемата на П. Р. Славейков „Изворът на Белоногата” с участието на Група за автентичен фолклор при Обединен детски комплекс Пазарджик. Изявата е посветена на 140-годишнината от издаването на творбата.

1043total visits,1visits today

Вашият коментар