Изложба „Училищни уреди и апарати“

На 20 май 2022 г. в централната сграда на Регионален исторически музей – Пазарджик, пл. „Константин Величков“ 15, беше открита изложбата на Национален музей на образованието – Габрово „Училищни уреди и апарати“.
Изложбата представя училищни уреди и апарати и пет илюстративни табла със снимки от кабинети по физика и химия от 70-те години на XIX в. до средата на ХХ в.
В изложбата също така бяха експонирани снимки, вещи и документи от фонда на Регионален исторически музей – Пазарджик, отразяващи училищния живот от края на XIX в. до втората половина на ХХ в.
От 1884 г. се слага началото на организираното доставяне на училищни уреди и апарати. Снабдяването става чрез Министерство на просвещението, което поддържа връзка с редица водещи европейски производители. Някои уреди се изработват и в България – в технически работилници, във Висшето училище и от учители ентусиасти.
Сполучливото техническо изпълнение, издържаният им естетически вид и качествена изработка са ги правили в миналото необходими и желани нагледни средства, а днес те са ценни музейни експонати. Колекцията от училищни уреди и апарати предизвиква траен интерес у посетителите.
Изложбата беше експонирана до 24 юни 2022 г. 

81total visits,2visits today