Равногорското съкровище в Норвегия

На 01.09.2017 г. в Музея „Бригенс“ в старинния норвежки град Берген официално беше открита изложбата „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България“. Изложбата бе открита от норвежкия министър на търговията и промишлеността Моника Мейланд и заместник-министъра на културата на България Амелия Гешева. Движимите културни ценности, представени в музея „Бригенс“, са от фондовете на 12 български музея.
Регионален исторически музей – Пазарджик също участва в изложбата с прочутото Равногорско съкровище.
По покана на директора на музея „Бригенс“ директорът на РИМ-Пазарджик Борис Хаджийски също присъства на официалното откриване на изложбата, както и на проведените официални срещи с Норвежкото министерство на културата, градската управа на град Берген и с екипа на музея „Бригенс“. Той представи музея в Пазарджик, както и дейността на Национално сдружение „Български музеи“
Изложбата „Легенди в злато“ е организирана от Министерството на културата на Република България, Националния исторически музей в София и Градския музей в Берген, Финансирането е осигурено по Двустранния фонд за сътрудничество по Програми БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ и БГ11 „Изграждане на капацитет и институционално сътрудничество“, Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежки финансов механизъм.

 

1241total visits,2visits today