Почина първият директор на Пазарджишкия музей – Недялка Гиздова

Nedialka Gizdova
Недялка Василева Гиздова е родена 3 февруари 1922 г. в гр. Пазарджик. Завършва средно образование в Пазарджик, а висше в СУ “Св. Климент Охридски” специалност “история”.
На 24 юли 1952 г. е назначена за асистент-музей в Пазарджик. Тя е първият директор на музея (от 4 януари 1960 г.) и до пенсионирането си на 24 март 1983 г. е неизменен негов ръководител. Освен административен ръководител, през всичките тези години тя работи в областта на българската история и археология.
Недялка Гиздова участва в разкриването през 1954 г. на първата цялостна общоисторическа експозиция на тогавашния Околийски общ народен музей – Пазарджик, в изграждането и структурирането на преобразувания през 1959 г. (със създаването на окръзите) Окръжен исторически музей с всички отдели, включително и отдел “Художествен” на базата, на който през 1966 г. се създава днешната Художествена галерия “Станислав Доспевски” в Пазарджик.
Организаторските качества на Н. Гиздова се изявяват най-вече при строителството, започнало през 1968 г., на първата в страната, специално проектирана и строена за нуждите на музей (и галерия) нова сграда; в подготовката и уреждането на новата му експозиция, открита в края на октомври 1980 г.
Повече от 60 години Н. Гиздова отдава на проучванията на богатото археологическо наследство на Пазарджишкия край. От нея или с нейно участие са разкопани над 75 надгробни и селищни могили, тракийски светилища, крепости – в чашата на язовир “Батак” и язовир “Тополница”, в района на МОК “Медет” и Панагюрските колонии, в землищата на селата Мало Конаре, Аканджиево, Калугерово, в м. Алков камък край Костандово, по трасето на автомагистрала “Тракия”. На проучването на крепостта Цепина тя посвещава повече от 20 години.
Недялка Гиздова участва в редица национални и международни научни форуми – археологически конференции, симпозиуми, конгреси в София и страната, в Букурещ, Братислава, Киев и други. Тя е автор на над 80 научни публикации в различни специализирани наши и чужди списания и сборници, както и на десетки научно-популярни статии в местния и централния периодичен печат.
През 2011 г. е отличена с награда за цялостен принос в развитието на културата на Община Пазарджик.
Екипът на Регионален исторически музей-Пазарджик поднася искрените си съболезнования на семейството и близките на нашата скъпа съгражданка, колежка и приятелка. Поклон пред светлата й памет!

614total visits,1visits today

Вашият коментар