Код „Юнаците“

Код за общуване или наченки на древна писменост откриха археолозите при разкопките на могилата край пазарджишкото село Юнаците.
Указание за съществуването на ранна графична система или начин за общуване между жителите на най-стария град в Европа откриха археолози, работещи на праисторическата селищна могила край пазарджишкото село Юнаците. Това обяви пред “Монитор” доц. д-р Явор Бояджиев от Института по археология към БАН и ръководител на екипа. При проучване на участък, за който се предполага, че е бил производствен район в селището, са намерени три дъна на керамични съдове.
Върху тях има врязани знаци, които наподобяват фигурата на жена. Първото, за което стана въпрос, е, че много напомня за прословутата плочка от Градешница, за която се спори отдавна дали е начало на писменост или не. Другата прилича на някаква игра, обясни доц. Бояджиев. Може някой грънчар да се е подписал напр. Иван Петров изработи в лето, наистина не е на пергамент или дърво, но първоначалните предположения са, че става въпрос за някакъв начин за комуникация или поне са били на път да открият писмеността.
„Всеки ден тези хора, които са живели тук преди хилядолетия, ми се издигат в очите”, коментира археологът, който от 2001 г. е на терена и прави проучвания. При разкопаване на различните пластове от тази индустриална зона в пръстта е намерен и глобус – керамична сфера, разделена на две-северно и южно полукълбо, с точно изчертани хоризонтални линии-като паралели и меридиани. За една седмица са излезли 7-8 спондилусови гривни-раковини, които са носени от Средиземноморието. Това не е нещо изненадващо-има ги и край Варна, и на некропола край Дуранкулак, но в такова голямо количество не са откривани другаде, освен край Юнаците. Обикновено се откриват при некрополите, където са погребани самите хора. В селищата това е сравнително рядка находка. Това поставя въпросът дали са ги произвеждали тук, дали са има нещо друго тук, дали са работили жени-занаятчийки, които са се украсявали малко повече. Загадките са буквално всеки ден, разказват археолозите. Намерен е и един планински кристал – от най-твърдите минерали, който е труден за обработка, но обитателите на протограда са си го изшлайфали и са си направили нещо като свредел. Това говори за тяхната високотехнологична култура. Те са имали страхотни познания и възможности, а ние наивно ги смятаме за първобитни хора, което не е така. Всеки ден се убеждаваме във високото развитие на цивилизацията. Развита е била и търговията, като за това говорят тези гривни, технически умения, страхотно естетическо чувство-има купичка, която и отвътре и отвън е изрисувана цялата с много красиви орнаменти. Най-вероятно не е била за всекидневна употреба, предполага доц.Бояджиев.
Уникална е археологията на тази могила-тук е имало сграда и според проучванията от този сезон се установява, че е била двуетажна и по нея е имало някаква платформа-полуетаж. Тя е била поставена в огромна яма – с диаметър около 6 метра и дълбока над 5,50 м., като екипът още не е стигнал окончателно дъното. Все още остава загадка за какво точно е служела – една от хипотезите е, че тук е бил входът към крепостта, тъй като опира в крепостната стена. Може би е имало някакъв кладенец и са вадели вода. Имало е тъкачен стан – следите от него се виждат, както и кръгло съоръжение на втория етаж на тази платформа. Това е било солидна постройка, в която са живеели местните. Селището, в което са живеели около 2000-2500 души, е било опожарено след нападение, а жителите му са били избити. Най-вероятно гибелта на хората от Юнаците е била причинена от степните народи, които започват да проникват на Балканите от североизток. Нашествието им води до унищожение не само на селището при Юнаците, а и въобще на блестящата халколитна цивилизация, съществувала през V хилядолетие пр. Хр. на днешните български земи.
В т.нар.производствен район пък са открити голямо количество пещи. Това потвърждава хипотезата, че това е първообразът на един град с едно огромно селище извън крепостта. В центъра има един акропол или цитадела с площ 7-8 дка, който е на най-високата точка. Крепостта няма свой аналог на нашия континент, а селища от този тип започват да се срещат чак през бронзовата епоха, тоест близо 2000 години по-късно.
Статия и снимки на Диана Варникова, в. Монитор.

kod Iunacite 1 kod Iunacite 2

567total visits,1visits today

Вашият коментар