Изложба „Санстефанска България и борбите за обединение и независимост”

През 2013 г. България отбелязва няколко значими годишнини от своята история – 135 години от Освобождението, 110 години от Илинденско-Преображенското въстание, 105 години от обявяване на Независимостта. Основната идея на Регионален исторически музей – Пазарджик за популяризирането на тези исторически събития от периода 1878 – 1908 г. е реализиране на поредица от дейности под надслов „За свободата на Отечеството”.
Изложбата „Санстефанска България и борбите за обединение и независимост” е посветена на основното събитие в новата ни българска история – възстановяването на българската държава с подписването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 г. Това слага началото на стремежите за постигане на българския национален идеал – етническите територии населени с българи да бъдат обединени в една свободна и независима държава. Няколко месеца по-късно клаузите на Берлинския договор разпокъсват новосъздадената държава на няколко части и поставят началото на движения за свобода, обединение и независимост на всички българи. В изложбата са показани някои основни моменти от българската история в периода 1878 – 1908 г., чрез съхраняваните в музея свидетелства от различни събития.
Интерес представляват оригиналните материали като: карта на Санстефанска България, снимки и документи за Съединението и Сръбско-българската война, Илинденско-Преображенското въстание, четническото движение и др., свързани главно с участието на населението от Пазарджишкия регион. Експонирани са и част от наградите – документи, ордени и медали, символи на преклонение пред паметта на героите.
В изложбата са представени цветни и чернобели фоторепродукции на снимки и документи, чиито единични оригинални броеве се съхраняват в национални и европейски библиотеки и музеи – уникални свидетелства за епохата и личностите през посочения период.
Изложбата ще бъде съпътствана с презентирането на дипляна „За свободата на Отечеството”, представяща участието на пазарджиклии в освободителната Руско – турска война (1877-1878 г.). В нея е поместен богат илюстрационен материал: снимки, документи, художествени творби и предмети съхранявани в музея, показващи въоръжението на опълченските дружини, храбростта на опълченци от Пазарджик и селищата на общината, отличени с военен орден за храброст, участието на Константин Величков и Лука Попович като преводачи на руските войски, на Петър Мусевич като помощник в руския Червен кръст.

3041total visits,1visits today

Вашият коментар