Изложба „Оръжие от Руско – турската война (1877-1878 г.)”

На 2 март 2018 г. от 17:00 часа в залата за временни изложби на Регионален исторически музей – Пазарджик, пл. „К. Величков” №15, ще бъде открита изложбата „Оръжие от Руско – турската война (1877-1878 г.)”, като част от програмата на Община Пазарджик, посветена на 140–годишнината от Освобождението на България от османска власт.
Изложбата представя на публиката различни образци огнестрелно оръжие на въоръжение в армиите на Османската империя, от една страна, и Руската империя и нейните съюзници от друга страна. Посетителите ще видят пушки системи „Крнка”, „Бердана №1”, „Бердана №2”, револвер „Смит и Уесън”, използвани в руската армия. Гостуват и експонати от Национален военноисторически музей – иглена пушка „Шаспо”, на въоръжение в българското опълчение, и карабина „Уинчестър” от редовната османска армия. Изложени са образци на пехотно и кавалерийско хладно оръжие, представящи част от въоръжението на редовните военни части и нередовните войски на противоборстващите страни: саби, шашки, ятагани.
Допълнителна информация за хода на войната, размера на воюващите армии, техните загуби, количеството и качеството на оръжейните системи е представена на шест цветни тематични табла.
Изложбата „Оръжие от Руско – турската война (1877-1878 г.)” ще бъде отворена за посещение от 2 март до 2 април 2018 г. с работното време на музея.
Заповядайте!