Изложба „Обредни хлябове от Габровско”

На 11 декември 2014 г., четвъртък, в 16,30 часа в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик бе открита изложба под надслов „Обредни хлябове от Габровско”.
Изложбата е подготвена от АЕК „Етър” – Габрово.
Хлябът заема важно място в живота на хората. Присъства и в делника, и в празника. Освен храна, той е символ. Хлябове се приготвят при трудовите обреди, в дните от празничния календар; с хляб започва и свършва земния път на човека. Обредните хлябове имат специфична пластична украса взависимост от повода, за който се месят. Те се отличават от обикновения хляб или пита по форма, начин на приготвяне и украса. Изложбата представя именно спецификата на обредните хлябове, приготвяни за различните трудови процеси, празници от народния календар и обредни хлябове, свързани с цикъла на човешкия живот – от раждането, през сватбата, до погребението. Представени са предмети, обвързани с производството на хляба и тяхната сакрална употреба.
Изложбата ще бъде отворена за посещение в етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик до 31 януари 2015 г. всеки делничен ден от 9,00 – 16,30 часа и събота от 10,00 до 16,30 часа. За информация и предварителни заявки тел.: 034/44 57 19.

1683total visits,1visits today

Вашият коментар