Изложба „Ножарството в Габровския край“ гостува АЕК „Етър“, Габрово

izlojba nojarstvoНа 22 май (сряда) 2013 г. от 15,00 часа в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик ще бъде открита изложбата „Ножарството в Габровския край”, подготвена от АЕК „Етър”.
Един от най-известните ножарски центрове в българските земи през Възраждането е Габрово с околните села и колиби Нова махала, Баевци, Беленци, Негенци и др. По тип и варианти габровските ножове надхвърлят 150 вида.
В изложбата, чрез оригинален инструментариум и експонати от ХІХ век до наши дни, се представя силата на традициите и приемствеността в ножарството в Габровския край. Експонатите са придружени от текстове свързани с предания и поверия за ножа, както и легенди за светеца-покровител на ножарите – св. Атанас. Благодарение на дарения, откупки и майсторски надпревари, организирани в Етъра, музеят притежава и една от най-големите колекции ножове на съвременни български майстори.
Изложбата съдържа над 130 експоната. Ще бъде представен и филм, представящ технология за изработване на традиционния за габровския край – нож-кулаклия.
От 2006 г. до сега изложбата е гостувала в Бургас, Пловдив, Велинград, Чипровци, Кюстендил, Казанлък, Русе и др.
Автор на изложбата е Росица Бинева – уредник-етнограф, отдел „Занаяти” към АЕК „Етър” – Габрово.
Заповядайте на официалното откриване.
Изложбата ще бъде отворена за посещение в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик, ул. „Отец Паисий“ № 8, от 22 май до 30 юни 2013 г. всеки делничен ден от 9,00 до 17,00 часа и събота от 10,00 до 17,00 часа. За информация и предварителни заявки тел. 034/ 44 57 19.

717total visits,1visits today

Вашият коментар