Изложба „На гости в стария Пазарджик“

На 9 октомври 2014 г. (четвъртък) от 17 часа в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик, ул. „Отец Паисий” 8, беше открита изложбата „На гости в стария Пазарджик”.
Изложбата е част от тържествата, посветени на 40 години Етнографска експозиция. На първия етаж в експозицията е представен исторически разказ за превръщането на възрожденската къща на Николаки Христович, строена 1850 г., в етнографска експозиция на Пазарджишкия регион. Показани са уникални снимки от етапите на реставрация, документи и отзиви на посетителите. Специално внимание е отделено на последните години и използването на новите технологии за разнообразяване на дейността на експозицията.

„На гости в стария Пазарджик” представя отбелязването на големите християнски и семейни празници, личните, най-вече именните дни са най-тачените и многобройните. Събирания за отбелязване на радостни събития са и годежите, сватбите, кръщенетата.
В нея са представени колекция от градски облекла, дамски и мъжки аксесоари, музикални инструменти, посуда, тъкани и други. Чрез оригиналните експонати от фондовете на РИМ-Пазарджик посетителят ще се потопи в празничната атмосфера от началото на XX век.

Изложбата ще остане експонирана до 31 януари 2015 г.

3259total visits,2visits today

Вашият коментар