Изложба „Мъжки времена“

От 9 октомври 2020 г. до 5 януари 2021 г. в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик, ул. „Отец Паисий“ № 8, беше експонирана изложбата „Мъжки времена“ на Регионален етнографски музей на открито „Етър“, Габрово.
Традиционният свят на българите е полово диференциран на мъжки и женски и съпътстван от забрани, вярвания, ритуали на посвещение, права и задължения. Мъжът и сферите му на изява – казарма, кариера, интереси, „мъжките клубове” от периода края на ХІХ – средата на ХХ в., са обект на тази изложба. От раждането, та до смъртта мъжът е по-ценен, мъжката рожба е по-желана, момчето учи четмо или занаят, наследява бащините имоти и дом, представлява фамилията пред общността, властта или държавата. Всички възрасти са показани с характерни предмети, табла и фотографии.
Възстановки на адвокатска кантора, домашен кът, бръснарница и кръчма потапят посетителя в мъжкия бит и неволно предизвикват сравнение със съвременността. С усмивка и лека носталгия е хвърлен поглед към времената, когато светът е бил разделен на мъжки и женски.
Изложбата е предназначена за най-широк кръг от посетители, тя е разбираема и ненатоварваща, като същевременно дава информация и досег с едно отминало време – времето на мъжете. Занимателният модул включва атрактивните и интерактивни занимания за различни възрасти.

555total visits,1visits today