Изложба „Към всичко подхождай с любов…“

Pokana E-Stanev2На 2 октомври 2014 (четвъртък) от 17,00 часа в къща музей „Константин Величков” ще бъде открита изложбата „Към всичко подхождай с любов…“, посветена на живота и творчеството на Емилиян Станев.
Това е поредно гостуване на Националния литературен музей в рамките на двадесетгодишното сътрудничество с Регионален исторически музей – Пазарджик.
Изложбата е уредена с материали от фонда на къща музей „Емилиян Станев” Велико Търново и е първо гостуване в Пазарджик на този филиал на НЛМ.
Документалната експозиция „Към всичко подхождай с любов…“ е посветена на 100 г. от рождението на Емилиян Станев и проследява хронологично жизнения и творческия му път. Показани са етапите на неговото творчество, историята на творбите, героите и прототипите му. Изложбата е снабдена и с животопис на Емилиян Станев, както и с филмовите и театрални постановки по книгите му.
Проследен е живота на Емилиян Станев – от кръщелното свидетелство за раждането му във В. Търново и неговите родители, през документите за прием в Съюза на българските писатели, снимки със съпругата му Н. Станева, негови приятели и събратя по перо, моменти от обществената му дейност. Вплетена е историята на написване на повестите и романите му – „Крадецът на праскови“, „Търновската царица“, „Иван Кондарев“, „Антихрист“, „Легенда за Сибин, преславския княз“, „Тихик и Назарий“. Специално внимание е отделено на неговия дневник, в който писателят разсъждава за миналото и настоящето на народа ни. В отделни платна са представени и преводи на творбите му на чужди езици.
Автор на изложбата е д-р Радка Пенчева – завеждащ къща музей „Емилиян Станев” Велико Търново.

Изложбата ще бъде отворена за посещение до 31 октомври 2014 г.

676total visits,1visits today

Вашият коментар