Изложба “Да видят всички по света, че българский народ живее…”

POKANA_webНа 6 март 2014 (четвъртък) от 17,00 часа в къща музей „Константин Величков“ ще бъде открита представителна изложба под надслов: “Да видят всички по света, че българский народ живее…”.
Тя е поредната експозиционна проява, с която Националният литературен музей гостува на РИМ-Пазарджик. Свързани с ползотворно професионално сътрудничество, с нея двете институции отбелязват 187 години от рождението на големия български поет и обществен водач Петко Рачов Славейков.
Изложбата показва запазени ценни книги и редки издания от личната библиотека на народния будител Петко Рачов Славейков, вещи, както и част от уникалната етнографска колекция на големия българин. Всички материали са от богатия фонд на къща музей „Петко и Пенчо Славейкови”, София.
Поет, преводач, публицист, автор на повече от 50 книги, борец за църковна независимост, участник в борбите за първата българска конституция, министър, издател, вестникар, Петко Рачов Славейков (1827-1895) е една енциклопедична личност.
Изложбата представя писмени свидетелства, свързани с журналистическата и политическа дейност на големия възрожденец: Свидетелство на Петко Славейков като “чиновник за специални поръчения” при Сливенския губернатор, писма до видни личности, документи за участието на Петко Славейков във Великото народно събрание и изработването на Търновската конституция 1879 г.
Посетителите могат да видят и ценни издания, станали вече библиографска рядкост – Букварче от 1860 г.; “Песнопойка” от 1852г.; календари, астрономисани и написани от П. Р. Славейков, Смесна китка – периодическо списание, издавано в Букурещ, 1852 г. и други.
В изложбата са включени и много оригинални вещи на Славейковото семейство – дивита и писалищни принадлежности на дядо Славейков, лични вещи на съпругата Ирина, както и предмети от богатата етнографска колекция на писателя.
Със съвместните усилия на съорганизаторите ще бъде подредена една интересна изложба, в която всеки ще открие нещо непознато за себе си от богатата дейност и бурен живот на българския будител.
Експозицията ще бъде представена от автора й Здравка Никовска – главен уредник на къща музей “Петко и Пенчо Славейкови”, София.
Изложбата ще гостува в Пазарджик до 25 април 2014 г.

263total visits,1visits today

Вашият коментар