Изложба „Батак 1876 г. Хроника на една безсмъртна пролет“

На 19 април 2022 г. от 17,00 ч. в централната сграда на Регионален исторически музей – Пазарджик, пл. ,,Константин Величков“ № 15, беше открита изложбата на Исторически музей – Батак „Батак 1876 г. Хроника на една безсмъртна пролет“.
Изложбата представя един от силните и същевременно драматични моменти от нашата история – Априлското въстание и неговото жестоко потушаване в Батак.
Хронологично е проследен хода на събитията през бурната пролет на 1876 година – от подготовката на въстанието в Четвърти революционен окръг до неговото избухване и потушаване. Акцент е поставен върху епилога на Априлското въстание в Батак. Кървавата разправа с въстаналите батачани и героичната саможертва на хилядите в името на свободата разтърсват през онази пролет съвестта на Европа. И до днес разказът за онези страшни часове, когато думите „Свобода или смърт“ са изковавали нашата историческа памет, ни съпътства и ни дава един от най-ценните уроци – за силата на духа, за саможертвата в името на идеалите, за вярата и стремежа към свобода.
Изложбата се състои от 10 табла с размери 70/100 см. Включва текст с хронологично описание на събитията и богат илюстративен материал от фонда на Исторически музей – град Батак.
Изложбата беше експонирана до 6 юни 2022 г.

64total visits,1visits today