Изложба „70 години от края на Втората световна война“

Plakat 9 maj_siteОт 20 април до 11 май 2015 г. във фоайето на Регионален исторически музей – Пазарджик беше експонирана изложба, посветена на 70 години от края на Втората световна война. Тя представя участието на воините от Пазарджишкия край в заключителния етап на войната 1944-1945 г.
След държавно-политическата промяна, извършена в България на 9 септември 1944 г., новосформираната Българска народна армия започва незабавни военни действия на страната на Антихитлеристката коалиция. Тя е оперативно подчинена на Трети Украински фронт с главнокомандващ маршал Ф. Толбухин.
През първия период (септември – ноември 1944) българската армия допринася за освобождаването на Южна Сърбия, Вардарска Македония и Косово. В състава на Втора пехотна Тракийска дивизия от Първа армия, по направлението Крива Паланка – Куманово – Скопие, е включен 27 пехотен Чепински полк с командир полк. Борис Славов. В изложбата са показани лични вещи на полк. Славов, знамето на полка, снимки, документи, вещи на фронтоваци.
През втория период (декември 1944 – май 1945) Първа българска армия, под командването на ген. Владимир Стойчев, изминава пътя до Алпите и воюва за свободата на Северна Сърбия, Словения, Хърватска, Унгария и Австрия. Воините от нашия край са в състава на 16 пехотна Беломорска дивизия с командир полк. Цоньо Ганев. На 12 март 1945 г. дивизията е включена в боевете на Дравския участък, където записва най-кръвопролитните и славни страници от участието си във войната. Участва и в Мурската, и Чаковецката операции, а от 11 до 15 май 1945 г. настъпва на Австрийска територия и достига Радкесбург.
Експонатите в изложбата са притежание на Регионален исторически музей – Пазарджик. Оръжие на участници във войната, ордени и медали от съветската и българската наградна система, писма от фронта ни доближават до онези моменти в нашата история, записани с подвизите на воините от българската армия.

1020total visits,1visits today

Вашият коментар