Изложба „100 години от Балканската война 1912 – 1913 „

100 godini ot balkanskata voinaВъв фоайето на Община Пазарджик ще бъде открита изложба посветена на 100-годишнината от началото на Балканската война 1912-1913 г. Тя е реализирана от Регионален исторически музей – Пазарджик и Художествена галерия „Ст. Доспевски” – Пазарджик, с финансовото съдействие на Община Пазарджик. В изложбата са експонирани оригинални снимки и документи, знамена, ордени, медали и оръжие, съхранявани във фонда на музея. Интерес представляват някои уникални експонати, като: оригинално знаме на дружина от Македоно-одринското опълчение, последното бойно знаме на военното поделение в Пазарджик – наследник на 27 пехотен Чепински полк, пушки, карабини и саби на български войници и офицери, трофейно турско оръжие, грамоти и свидетелства за награждаване с бойни отличия, ръкописни бележки на полковия лекар от Пазарджик – д-р Матакиев, както и оригинали на снимките, направени по време на войната от пазарджишкия фотограф Тачев. Публиката може да види и графика на художника Георги Герасимов, също и епичната творба на Анастас Дудулов – „Поход”.
Поднесени по съвременен начин, у посетителя остава атмосферата от ония героични дни от българската история, в които народът ни показва на цял свят какво значи да браниш територии, населени с твоите братя и сестри, подложени векове на геноцид.
Оригиналните предмети, експонирани във витрините на изложбата, са собственост на участниците в Балканските войни от Пазарджишкия край, оцелели през десетилетията и достигнали до нас благодарение на щедрите дарения на техните наследници, за да усетим героизма и жертвоготовността на нашите деди, отдали се на каузата за обединението на българските земи.
Откриването на изложбата ще се състои на 5 ноември 2012 г., от 17 ч., във фоайето на Община – Пазарджик.

489total visits,1visits today

Вашият коментар