Есенна майсторска работилница

На 12 октомври (петък) от 11.00 часа в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик ще се организира „Есенна майсторска работилница“.
Посетителите ще имат възможност да се насладят на майсторска демонстрация на нунофилц техника на плъстене, да опитат захарни лакомства, направени по традиционна рецепта, както и да се запознаят с плетене на беленица.

• Демонстрация-плъстене на вълна върху естествена тъкан
Познатото ни от древността традиционно плъстене на вълна (филц или кече) търпи своето развитие в една сравнително нова техника, известна като нунофилц или нунофелтинг. Техника на плъстене на вълна върху естествена тъкан, която дава възможност за постигане на изключително интересна структура, релеф и окраска на тъканта. Най-предпочитаните комбинации са между вълна и коприна или памук, а резултатът винаги е една уникална тъкан, която не може да бъде повторена.
Майстор Ваня Терзиева ще запознае посетителите с плъстене на вълна и коприна. Тя ще демонстрира технологията и сподели тънкостите.

• Демонстрация и дегустация на традиционни захарни изделия
Марена Вачкова и Александра Караджова от НЧ „Зора 1903“ с. Радилово ще ни запознаят с тънкостите по приготвяне на захарни петлета и захарни бонбони, ще споделят и демонстрират традиционната технология за отливане на захарните лакомства.
Посетителите ще имат възможността да усетят аромата и вкуса на едно отминало време, да опитат захарните лакомства от времето на нашите баби и прабаби.

• Изделия от беленица
Нашите гости от НЧ „Зора 1903“ с. Радилово ще демонстрират един позабравен занаят – плетене на изделия от беленица – царевична шума.
В миналото от сухите и здрави листа на царевичните мамули майсторите изплитали рогозки (хасъри), които използвали за постелъчни тъкани, възглавници, ковьори и др. Днес от тях се изработват предимно сувенири, панери, кошници, вази, кутийки, поставки.Участниците в работилницата ще имат възможност да се запознаят с технологията на плетене на сувенири и сами да изработят свое царевично изделие.

Заповядайте в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик, ул. „Отец Паисий” №8, и станете част от магията на плъстенето, плетенето на беленица, опитайте захарни лакомства, приготвени по традиционна рецепта.
Предварителна заявка на телефон: 034 44 57 19.

610total visits,2visits today