Eсенна майсторска работилница

Регионален исторически музей – Пазарджик организира двудневна есенна майсторска работилница „Художествено плетиво и изработване на накити от мъниста“.
На 18 септември (сряда) от 11 часа в Етнографската експозиция на РИМ – Пазарджик, ул. „Отец Паисий” № 8, посетителите ще могат да се запознаят с традиционния занаят – художествено плетиво.
Различните видове плетива, част от традиционните мъжки и женски носии, се изработват чрез плетене (преплитане на нишки в оформени бримки) посредством различен брой игли (куки) – една, две или пет. Изключително красивите шарени чорапи, кенета и дантели, изискват търпение и майсторство. Най-често използваните материали за плетене са вълна, памук, коприна.
Майстор Ваня Терзиева ще демонстрира плетене на две игли и ще представи готови свои изделия.
Красимира Карлова ще представи накити, плетени на една игла (кука), а Иванка Рабаджийска ще покаже богато орнаментирани традиционни шарени чорапи, изработени на пет игли.
На 19 септември (четвъртък) от 11 часа участниците в есенната майсторска работилница ще имат възможността да се запознаят с изработването на накити от мъниста.
Изработването на мънистени накити е типично за всички балкански народи. В периода ХІХ – първата половина на ХХ век в голяма част от Родопските селища, мънистените накити са неизменно допълнение (атрибут) най-вече към традиционните женски костюми. По-рядко срещани са накитите за деца, както и накити-аксесоари за мъжки традиционни костюми.
Мънистените накити са предпочитани заради вярата в тяхната апотропейна (предпазна) сила против уроки и зли очи, а от друга страна и заради красивото допълнение към традиционните дамски и мъжки костюми. Изработват се най-вече колани, колиета и гривни от мъниста. Много красиви са „муските“ за шапка, използвани като апотропей. Изключително колоритни са мънистените чантички, портмонета, бутилки с мънистено покритие, „кюстеци“ (мънистен накит към мъжки костюм).
Мънистените накити се изработват от различни по големина и форма стъклени мъниста. Най-често използвани са кръгли по форма с диаметърът от 1,5 до 2,5 мм. Основните използвани цветове са: бяло, черно, синьо и червено. Най-често срещаните мотиви са геометричните и флорални – красиви и колоритни линии, ромбове, триъгълници, стилизирани цветя, клонки, листа. От зооморфните мотиви най-често срещан орнамент е птицата.
Техниките на изработване на мънистените накити са различни – низане и плетене на една кука, везане по модел, низане и изплитане с игла.
Майстор Мария Христоскова от Равногор, ще демонстрира пред посетителите изработване на мънистени накити и ще покаже свои произведения – гривни, колиета, колани.
Под ръководството на майсторите, в дните на есенната работилница, участниците ще имат възможността да изпитат сръчността си в плетенето, както и да опитат да направят своя мънистена гривна.
Заповядайте, докоснете се и усетете магията на традиционните занаяти.
Предварителна заявка на телефон: 034 44 57 19.
Регионален исторически музей – Пазарджик, Етнографската експозиция, ул. „Отец Паисий” № 8.

668total visits,1visits today