150 години читалище „Виделина“ Пазарджик

videlina
Вече век и половина българското народно читалище „Виделина“ в Пазарджик върви по нелекия път да възроди духовния живот в града, да бъде културно огнище, да съхрани българските традиции и да ги предаде на бъдещите поколения.
„Ние, българите, трябва да захващаме от началото, защото още нямаме почти нищо, и да изградиме тая къща, която се нарича отечество; а за да я изградиме, нам трябват барут и книги, пушки и читалища, ножове и училища, попове и „книжевни двужества…“
Това послание на Любен Каравелов пазарджишките „първи граждани“ подемат и 100 години след написването на „История Славянобългарска“ читалище „Виделина“ става средище на културния живот в града, превръща в реалност мечтата за духовно възкресение и извисяване на българщината.
Създадено от шепа родолюбиви възрожденци, устояло на всякакви политически промени, изпълнило своите обществени функции, днес читалище „Виделина“ е символ на културните традиции на града и стожер на най-ценните добродетели: знание, свобода, прогрес, саможертва.
Регионален исторически музей-Пазарджик е признателен и горд, че начало му дава именно читалището и се надява да носи искрата на родолюбие и отдаденост, чийто символ е читалище „Виделина“.
ЧЕСТИТ 150 ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ!

ЕКИПЪТ НА РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ-ПАЗАРДЖИК

1300total visits,3visits today

Вашият коментар