ОТБЕЛЯЗВАМЕ 135 ГОДИНИ ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

На 6 септември 2020 г. се навършват 135 години от Съединението на Княжество България с автономната област Източна Румелия. Това е важна стъпка към постигането на национално обединение на българския народ и в исторически план е естествено продължение на революционните действия от Април 1876 г. и на възрожденските идеи за национално освобождение.
Населението на Пазарджишкия край участва активно в събитията. На 2 септември 1885 г. панагюрци се вдигат на бунт за превземането на властта в града, с което слагат началото на действията за съединение на Княжеството с Източна Румелия. Столицата на Четвърти революционен окръг от времето на Априлското въстание става център на естественото продължение на националната революция.
На 4 септември от страниците на в. „Борба“ Захари Стоянов призовава към смъкване на васалното на султана правителство в Пловдив, за което е арестуван от властите. Това става в ханче край с. Сестримо, Пазарджишко, заедно с него е представителят на БТЦРК от Пазарджик Петър Зографски. Двамата са отведени под стража в Пазарджик, където народът незабавно ги освобождава, като полицейският пристав в града – Отон Иванов – съратник на Захари Стоянов от времето на Априлското въстание и деец на БТЦРК, подпомага акцията.
На следващия ден, 5 септември, след като се разчува за въстанието в с. Голямо Конаре и успешните действия на четата на Продан Тишков – Чардафон, към окръжния център Пазарджик от околните села се стичат стотици въстаници, организирани от опълченеца Георги Здравков. Из целия град се носят възгласи „Долу Румелия!“, „Да живее Съединението!“.
На 6 септември пазарджишкият префект Мишайков телеграфира в Пловдив, че в 2 часа следобед пред събралото се множество е провъзгласено Съединението на Княжество България с Източна Румелия. От името на новата власт за комендант на града е обявен Тодор Киров. Отслужен е църковен молебен.
Официалното провъзгласяване на Съединението се извършва на 6 септември 1885 г. в Пловдив, където е образувано Привременно правителство с председател д-р Георги Странски. На 8 септември княз Александър Батенберг издава прокламация, с която се обявява за „княз на Северна и Южна България“, а на следващия ден заедно с премиера Петко Каравелов вече са в Пловдив.
Съединението е защитено на бойното поле от младата българска войска в последвалата Сръбско – българска война. Обединението на Северна и Южна България е едно от най-значимите събития в българската история – гордост за много поколения българи и повод за преклонение пред решимостта и героизма на нашите предци.