Честит Ден на народните будители!

Днес, 1 ноември, честваме Деня на народните будители. Прекланяме се пред паметта и делото на всички български книжовници и просветители, дали своя принос за културното и духовно израстване и развитие на нашия народ. За първи път празникът е отбелязан в Пловдив през 1909 г. Дотогава на тази дата се е празнувал Денят на Свети Иван Рилски.
През 1922 г. Стоян Омарчевски – министър на народното просвещение, внася предложение в Министерския съвет за определяне на датата 1 ноември като Ден на българските народни будители. В освободена от Османско владичество България хората от всяка прослойка – от представителите на елита до обикновените хора, осъзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет. Народът изпитва нужда от по-значимо отбелязване на заслугите на просвещенските революционери и писатели. Много градове и села отдават заслужената признателност към будителите, като кръщават улици, читалища и училища на тяхно име.
Денят на народните будители възниква във време на душевна разруха за българите след Първата световна война (1914 – 1918). За българското общество възрожденският идеал е рухнал. За много от българите е ясна реалната заплаха от разпадане на националната ни ценностна система. В такъв момент българите се вглеждат в делата на онези, които в трудно време, с мощта на своята мисъл, са връщали духовната стабилност на народа.
От 1945 г. празникът е отменен и след дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36 Народно събрание, на 28 октомври 1992 г., се възобновява неговата традиция. Идеята за възстановяването му е на покойния вече Петър Константинов, председател на общонародно сдружение „Мати Болгария“.
Музеят в Пазарджик възниква като музейна сбирка в сградата на читалище „Виделина“, а първи уредник е Иван Войводов. Потребността на местното население за засилване и по-голямо присъствие на духовното просветление в живота има огромно значение за пазарджиклии в епохата след Освобождението. Изтъкнати будители от нашия край са: Стефан Захариев, Константин Величков, Иван Батаклиев, Иван Войводов, Яков Матакиев и много други.
Към настоящия момент в сградата на музея е експонирана изложба „Пазарджишкото възрожденско училище“. В тази изложба са представени част от възрожденските будители от Пазарджик, експонирани са ценни вещи, свързани с просветното дело и живота в Пазарджик.

 

711total visits,1visits today